Toimikunnat

Toimikunnat
MÄYRÄKOIRA HARRASTAA
Mikäli olet hankkinut kotiisi mäyräkoiran, olet todellakin hankkinut itsellesi harrastuksen! Mäyräkoira on alunperin tarkoitettu metsästykseen, joten siihen liittyvää harrastustoimintaa on tarjolla. Lisätietoja saat eri mahdollisuuksista lähemmin kasvattajalta tai ottamalla suoraan yhteyttä kerhon toimikuntien vetäjiin (ks.Hallitus).
Ylävalikosta pääset eri toimikuntien omille sivuille, joissa on kerrottu tulevista tapahtumista ja koetuloksista.
Viittaukset eri koemuotoihin on otettu Suomen Mäyräkoiraliiton sivuilta:
Luolakoirien taipumuskokeet – LUT open_in_new
Luolakoiria käytetään metsästettäessä kettuja, supeja ja mäyriä maanalaisista koloista. Haukkumalla ja hyökkäyksiä tehden koira pakottaa saaliin ulos luolasta, jolloin metsästäjä yrittää ampua sen. Luolakoira voi myös itse tappaa saaliin, jos se ei saa sitä luolastosta pois. Meillä luolakoirina käytetään eniten karkea- ja lyhytkarvaisia mäyräkoiria. Pystyäkseen hyvään työskentelyyn on luolakoiran oltava itsevarma, harkitsevainen, sisukas ja rohkea. Tyhmänrohkeat ja aggressiiviset pelkopurijat eivät ole hyviä luolakoiria.
Luolakoirien Metsästyskoe – LUMEopen_in_new
(lyhennetty Krister Mattsonin alkuperäisestä tekstistä, julkaistu aiemmin Apua-Minulla on mäyräkoira-kansiossa)
Jalostustyöllä on kehitetty koirien metsästys-ominaisuuksia mitä erilaisimpiin suuntiin. Omaa luokkaansa on kuitenkin luonnonluolassa työskentelevän koiran täysipainoinen esitys. Pienehkö luolakoira menee syvälle luolastoon ja etenee joskus hyvinkin sokkeloisessa, monitahoisessa ja pimeässä, nousuja, pudotuksia ja ahtautumia sisältävässä luolassa. Täältä koira löytää riistaeläimen, joka isännän olemuksella ja pahalla sisulla yrittää karkottaa tunkeilijan ja pitämän oman alueensa.
Luolakoirien vesiriistakoe – VERI open_in_new
Mäyräkoirien ja terrierien vesiriistakokeen tarkoitus on tuoda esiin luolakoirien taipumukset vesilinnun metsästyksessä. Kokeessa otetaan selvää koiran halusta hakea, noutaa ja jäljestää vesiriistaa. Kokeeseen saavat osallistua ne rodut, joilla on osallistumisoikeus LUT- ja LUME kokeisiin.
Metsästyskoirien jäljestämiskoe – MEJÄ open_in_new
Eräs mielenkiintoisimmista koemuodoista mäyräkoiralle on Mejä-koe. Luonnostaan mäyräkoira käyttää haju-aistiaan lähes kaiken uuden tutkimiseen ja havainnointiin. Mikäpä sen parempaa kuin valjastaa tuo vaistonomainen tapa hyöty(ja huvi-)käyttöön. Kokeessa metsään vedetään verijälki, jota koiran tulisi itsenäisesti seurata. Ohjaaja seuraa mukana kuuden metrin pituisen jäljestysnarun päässä, mutta ei saa puuttua koiran suoritukseen. Jäljen tulisi olla noin 12 tunnin ikäinen ja tehty riistarikkaaseen maastoon. Mejä-koe on kääpiö- ja kaniinimäyräkoirien yleisin koemuoto. Muotovalionarvoon mäyräkoira tarvitsee joko kaksi avoimen luokan 2-tulosta (AVO 2) tai yhden 1-tuloksen (AVO 1). Kokeessa kilpaillaan joka vuosi rotu- ja suomenmestaruudesta. SML-FTK:lla on oma Mejä-toimikuntansa.
Mäyräkoirien ajokokeet MÄAJ open_in_new
Ajavat koirat etsivät riistaeläimen, karkottavat sen liikkeelle ja ajavat sitä haukkuen. Ajaviin koiriin kuuluu monennäköisiä ja kokoisia koiria, mäyräkoirat niistä pienimpiä.
Mäyräkoirilla saa ajattaa jäniksiä, kettuja, peuroja, metsäkauriita sekä hirviä. Etenkin metsäkauriiden ajaminen mäyräkoiralla on suosittu metsästysmuoto. Mäyräkoirat ovat hyvävainuisia ja useimmat kykenevät melko vaivattomasti etsimään riistaeläimen ja karkottamaan sen liikkeelle. Suppean ja hitaan työskentelytapansa takia mäyräkoirat sopivat erityisesti pienten metsästysmaiden ajokoiriksi. Tavallisin ajava koira on meillä normaalikokoinen mäyräkoira. Kaikista karvanlaaduista löytyy nykyisin hyviä ajureita. Myös pienemmistä mäyräkoirista löytyy hyviä yksilöitä. Hyvä ajava mäyräkoira on fyysisesti voimakas ja sitkeä. Sillä on kuuluva ja sointuva haukku ja sen tulee olla myös ohjaajansa kanssa yhteistyöhaluinen.
Pienoismäyräkoirien käyttötaipumuskoe -PIKA
PIKA eli Pienoismäyräkoirien käyttötaipumuskoe on kääpiö- ja kaniinimäyräkoirille tarkoitettu koe jonka tarkoituksena on mitä niiden käyttöominaisuuksia ja sekä luonteessa ja käyttäytymisessä ilmeneviä metsästystaipumuksia. Kokeessa testataan koiran halua ja kykyä seurata riistaa maastossa, toimia kolossa, laukauspelottomuutta sekä kiinnostusta saalista kohtaan.